Predavači

Tomislav Volarić

Dr. sc. Tomislav Volarić, izvanredni sveučilišni profesor.

Nakon rada u privatnome sektoru zaposlio se na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti 2010. kao asistent, u srpnju 2017. godine izabran je u zvanje docenta na Fakultetu računarstva, strojarstva i elektrotehnike na područje tehničke znanosti, znanstveno polje računarstvo, grana umjetna inteligencija, a 2023. u zvanje izvanrednog profesora na istu granu.

Godine 2007. postaje inženjer računarstva, a 2010. godine magistar inženjer računarstva. Tijekom studija imao je stipendiju Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske kao izvrstan student.
Magistrirao je kod mentora prof. dr. sc. Vlatka Lipovca, a pod mentorstvom prof. dr. sc. Slavomira Stankova doktorirao je 2017. godine (Model oblikovanja i isporuke znanja u inteligentnom sustavu za upravljanje učenjem) na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Dio istraživanja u disertaciji proveo je u Finskoj. Nakon doktorata usavršavao se u Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

Osim na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, gdje je nositelj kolegija vezanih za umjetnu inteligenciju, web programiranje i inteligentne sustave e-učenja, angažiran je i na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Pravnome fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Univerzitetu u Sarajevu, Alma Mater Europaea University iz Maribora i na Sveučilištu Sjever.
Bio je angažiran na više međunarodnih projekata koje je financirala Europska unija do projekata financiranih od ureda Američke mornarice. Voditelj je projekta digitalne transformacije obrazovanja u školama u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskome jeziku u Bosni i Hercegovini. Voditelj je više projekata razvoja programskih rješenja na EU tržištu.
Od 2016. do 2019. godine bio je pomoćnik dekana Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na Sveučilištu u Mostaru. Od 2014. do 2017. godine bio je voditelj Odbora za upravljanje i unapređenje kvalitete, a od 2019. do 2021. godine bio je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na istome Fakultetu.

Koautor je knjige Umjetna inteligencija u obrazovanju i robotici. Sudjelovao je i izlagao znanstvene radove na više od 20 međunarodnih konferencija od kojih ističe Conference on Artificial Intelligence in Education u Tokyu. Autor je više od 20 međunarodnih znanstvenih radova kao i udžbenika iz informatike za prvi, drugi, treći i četvrti razred gimnazije u Republici Hrvatskoj. Član je više uređivačkih odbora i vijeća u domaćim i međunarodnim časopisima. Osnivač je međunarodne konferencije o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije MoStart. Član je uredništva Communications in Computer and Information Science u nakladništvu Springera.

U razdoblju od 2017. godine obnaša dužnost voditelja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT. Od 2021. godine pomoćnik je rektora za informacijske tehnologije i inovacije.

Oženjen je i otac četvero djece.